SQL server – att tänka på

Att köpa eller hyra sql server är det säkert många som har funderat över, men vad behöver man tänka på?

Det första man bör tänka på är vad servern ska användas till, ska den kopplas till en eller fler domäner? Ska flera webbsidor och produkter skapas? Med detta i bakhuvudet är det möjligt att
lista ut vad man bör ta hänsyn till och på så sätt göra ett val som passar företaget bäst. Viktigt att tänka på innan kontakt med företaget som hyr ut servrarna är vad som händer vid driftstörningar, som begränsar serverfunktionaliteten. Hur felet ska lösas och vem som bär ansvaret för detta är prio ett vid köp eller hyrning av server.

Om det till exempel är en server för webb och mail kan det vara bra med flera fysiska maskiner. Det kan också vara smart att registrera fler än ett domännamn (varatforetag.se vs våratföretag.se), på så sätt kan ni enkelt vägleda era kunder till rätt adress.

Har man flera servrar rekommenderas det att de har olika IP-leverantörer, strömtillförsel och att dessa placeras i olika serverhallar. Detta gör att driftsäkerheten blir bättre, än om alla servrar står i samma rum. Den bästa lösningen sätt ur driftsäkerhet och kostnadseffektivitet är att husera några servrar i ett serverrum på företaget, i kombination med servrar på annan plats.